• Home_00.jpg
  • Home_01.jpg
  • Home_02.jpg
  • Home_03.jpg
  • Home_04.jpg

Aanmelden opleiding

Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. Ook vind je hierin informatie over de toelatingseisen. Download hier het pdf-bestand met de actuele OER voor dit studiejaar.

HAVO/VWO
Als je een havo- of vwo-diploma hebt, moet je eindexamenpakket naast Engels minstens een tweede moderne vreemde taal bevatten. Frans of Duits op eindexamenniveau is verplicht als je deze taal op de Vertaalacademie als keuzetaal neemt. Als deze keuzetaal geen deel uitmaakte van je eindexamenpakket havo of vwo, dien je een bindende toelatingstest af te leggen. Voor Spaans is geen voorkennis vereist. Een tweede moderne vreemde taal in het eindexamenpakket blijft echter wel een toelatingsvoorwaarde. Voor leerlingen met een havo- of vwodiploma van vóór 2009 zijn deel 1 en 2 van een tweede moderne vreemde taal (naast Engels) vereist.

MBO
Toelaatbaar ben je met een mbo-diploma op niveau 4. De slagingskansen zijn beduidend hoger voor studenten die op het mbo ten minste twee vreemde talen (waaronder Engels) op niveau 4 hebben afgerond. Studenten zonder of met beperkte voorkennis van het Engels, Duits of Frans wordt met klem afgeraden om voor deze opleiding te kiezen. Studenten met een mbo4-diploma kunnen worden opgeroepen voor een diagnostische toelatingstoets en/of een intakegesprek.

Buitenlands diploma
Ook met een gelijkwaardig buitenlands diploma kun je in veel gevallen worden toegelaten tot de opleiding. Je kunt de toelatingscommissie schriftelijk verzoeken om te beoordelen of je diploma gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-diploma op niveau 4. Wie zich aanmeldt met een buitenlands diploma van gelijkwaardig niveau, moet Nederlands en Engels op havoniveau beheersen en moet Duits, Engels, Frans of Spaans als moedertaal hebben. De examencommissie kan ertoe besluiten de student op te roepen voor een toelatingsonderzoek.

21 jaar of ouder?
Vrijstelling van de vooropleidingseis kan enkel plaatsvinden op basis van een toelatingsonderzoek. Alleen als je 21 jaar of ouder bent (bij de start van het nieuwe schooljaar), kun je hiervoor in aanmerking komen. Bij de Frequently Asked Questions (FAQ) op deze website vind je meer informatie over de 21+ toetsen.

Aanmelden
Als je je wilt aanmelden voor de Vertaalacademie, surf je naar de website van Studielink. Meld je aan bij Studielink en kies voor de optie 'gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen'. Na ontvangst van een e-mail met daarin jouw wachtwoord, kun je inloggen op Studielink en je gegevens invullen. Nadat je verzoek verwerkt is, krijg je bericht van Zuyd Hogeschool via Studielink.

Studiekeuzecheck
Na aanmelding in Studielink ontvang je van ons een vragenlijst. Daarin staan een aantal (open en multiple choice) vragen over je opleidingsachtergrond, je persoonlijkheid en je motivatie om te kiezen voor de Vertaalacademie. Op basis van je antwoorden beslist het intaketeam van de opleiding om je wel of niet uit te nodigen voor een studiekeuzegesprek. Dit gesprek duurt ongeveer een half uur en vindt plaats op een datum die in overleg met jou wordt vastgesteld. 

Heb je vragen over de studiekeuzecheck, dan kun je contact opnemen met Marjan van Diepenbeek (per mail  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  of telefonisch +31 (0)43-3466466).